27 marca 2014

Dlaczego warto jeść orzechy?

     Orzechy to jadalne nasiona lub owoce zamknięte w twardej skorupce. Czasem niełatwo się do nich dobrać, ale kiedy już się uda... Porcja dobrego smaku i zdrowia gwarantowana! Dlaczego orzechy są zdrowe?

Orzech włoski
     Zawierają liczne makro i mikroelementy, witaminy oraz rozmaite różne substancje zależnie od tego, jaki orzech jemy. Dlatego są doskonałym uzupełnieniem zbilansowanej diety. Ponadto, mają korzystny wpływ na leczenie chorób serca i cukrzycy typu II.


Co zawierają orzechy? Po co jeść orzechy? 

Substancje zawarte w orzechach
  1. Nienasycone kwasy tłuszczowe - obniżają poziom cholesterolu LDL (czyli frakcji uznawanej za szkodliwą), poprawiają przez to ogólny metabolizm, zmniejszają ryzyko chorób serca i wystąpienia kamicy żółciowej
  2. Makro i mikroelementy - dostarczają pierwiastki (m.in. potas, cynk, magnez) których w zwykłej wysoko przetworzonej diecie mamy za mało
  3. Witamina E - Bierze udział w dostarczaniu składników odżywczych do komórek. Wzmacnia ścianę naczyń krwionośnych oraz chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem. Jest przeciwutleniaczem.
  4. Duża ilość białek - są wartościowym źródłem białka dla osób na diecie wegańskiej
  5. Kombinacja wszystkich tych składników - zwiększa odporność na stres i zmniejsza skłonności do depresji.
     Oprócz tego orzechy zawierają jeszcze inne przeciwutleniacze (oprócz witaminy E), oraz wpływają pozytywnie na wiele aspektów funkcjonowania organizmu, m. in. wzmacniają koncentrację i wspomagają procesy zapamiętywania. Rodzaje orzechów różnią się między sobą nieco zawartością substancji odżywczych i działaniem na organizm.

Jakie orzechy są najzdrowsze?


Orzechy włoskie - zostały jednoznacznie uznane za najzdrowsze z orzechów. W przeciwieństwie do większości orzechów nie są prażone przed spożyciem. Jest to niewątpliwa zaleta, gdyż podczas prażenia część zdrowych substancji ulega rozkładowi. Poza tym zawierają największe ilości antyoksydantów. Nie zawierają 




Orzechy pistacjowe - zawierają bardzo duże ilości witaminy B1, 100g pistacji pokrywa 80% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę u osoby dorosłej; poza tym mają wysoko cenione walory smakowe;






Orzechy brazylijskie - zawierają ogromne ilości pierwiastka  - selenu (który jest mikroelementem). Już jeden orzech pokrywa 160% dziennego zapotrzebowania na selen (wg danych amerykańskich)







Orzechy makadmiowe - w porównaniu z innymi orzechami zawierają duże ilości wapnia, fosforu i żelaza, uznawane są za najsmaczniejsze orzechy;







Orzechy laskowe - uniwersalne, zawierają wszystkie charakterystyczne dla orzechów substancje w przeciętnych ilościach










Ponadto do wyboru mamy jeszcze orzechy nerkowca, orzeszki ziemne i orzechy pinii, które oprócz właściwości zdrowotnych cenione są jeszcze za walory smakowe.


Poza tym:

Przede wszystkim starajmy się wybierać orzechy nieprażone. Prażenie niszczy część substancji odpowiadających za lecznicze (przede wszystkim antyoksydacyjne) działanie orzechów. Dlatego orzechy nieprażone są bardziej wartościowe.

Dodatkowo - starajmy się unikać orzechów solonych. Nie dlatego, że są niezdrowe same w sobie. Sól (jako związek chemiczny NaCl) a zwłaszcza sód (Na) zawarty jest w wielu dodatkach do żywności, np konserwantach, wzmacniaczach smaku. Jego nadmiar zatrzymuje wodę w organizmie, prowadzi do nadciśnienia i obciąża nerki. Dlatego starajmy się unikać soli gdzie tylko jest to możliwe.


Jak jeść orzechy?

- chrupać w postaci przekąski
- dodawać do sałatek
- dodawać do ciast w postaci chrupiących kawałków bądź mielonej masy orzechowej
- jako element panierek do kotletów
- jako chrupiący element wszystkich sosów i dań duszonych

Dlaczego orzechy są drogie?

Istnieje kilka powodów, dla których ceny orzechów są dość wysokie.
  • drzewa które wydadzą owoc to duża inwestycja - zanim zaczną wydawać owoce może minąć kilkanaście lat, a jeszcze wiele więcej, zanim osiągną ostateczną wielkość
  • niektóre z orzechów muszą być zbierane ręcznie, jak na przykład orzechy brazylijskie, co zwiększa ich cenę
  • zanim zostaną spakowane muszą zostać rozłupane i wysuszone. Czynności te wykonywane są wprawdzie przez maszyny, ale te również są kosztowną inwestycją

I w końcu...

Tak naprawdę nie należy zapominać, że to co jemy ma nam również smakować. Ja najbardziej lubię pistacje. A jakie są wasze ulubione orzechy?


*Wszystkie zdjęcia w powyższym poście pochodzą z Wikipedii i są udostępnione na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 3.0


1 komentarz: